Sajtóközpont – Hírnök http://sajtokozpont.hu Hírnök Sajtóközpont Fri, 24 May 2019 12:05:50 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 A reklámadó legfontosabb szabályai http://sajtokozpont.hu/a-reklamado-legfontosabb-szabalyai/ Fri, 24 May 2019 12:02:46 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=4343 A reklámadó legfontosabb szabályai 2019

The post A reklámadó legfontosabb szabályai appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A reklámadó legfontosabb szabályai 2019

The post A reklámadó legfontosabb szabályai appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről http://sajtokozpont.hu/oktatoanyagok-az-alhirekrol/ Wed, 20 Mar 2019 10:16:04 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=3884    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fiataloknak szóló infografikákat és ezekhez is kapcsolódó, iskolai használatra alkalmas óraterveket állított...

The post Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>

   A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fiataloknak szóló infografikákat és ezekhez is kapcsolódó, iskolai használatra alkalmas óraterveket állított össze az álhírekről. Az alkalmat az Európai Bizottság új kezdeményezése, a médiaműveltség európai hete adta.

    A médiaműveltség elsősorban a tömegkommunikációból, az internetről nyert információk kritikus kezelését jelenti, amelyhez elengedhetetlen az általános műveltség. A médiaműveltség annak képessége, hogy a kommunikáció különböző formáihoz hozzáférjünk, képesek legyünk ezeket a formákat elemezni, értékelni és előállítani.

    Az NMHH az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tematikus héten az európai uniós tagállamok az álhírek felismerését is segítő médiaértés jelentőségére hívják fel a figyelmet. A félretájékoztatással szembeni harcban – bár fontos szerepet játszanak a technológiai, szabályozási lépések –, a médiaműveltség fejlesztése továbbra is kulcskérdés marad.

    Közölték: a médiaműveltség európai hetében az NMHH és annak médiaértés-oktató központja, a Bűvösvölgy az álhírek elleni küzdelmet állítja középpontba. Az álhírek mennyiségét és terjedését több szereplő befolyásolja: a médiatartalom előállítója, a hírek közzétevői és továbbítói mellett meghatározó maga az értő, értelmezni tudó állampolgár.

    A témában elérhető edukációs lehetőségek bővítésére a Bűvösvölgy oktatói az Urbanlegends.hu tényellenőrző oldallal együttműködve fiataloknak szóló segédanyagokat készítettek a téma áttekintéséhez, mélyebb megismeréséhez, otthoni vagy iskolai feldolgozásához. A buvosvolgy.hu/alhirek/ oldalon három életkori szakasz – 10-13 évesek, 14-16 évesek és 17-18 évesek – igényeihez igazított óratervek érhetők el, valamint öt infografika, amely különböző szempontok szerint tekinti át az álhírek típusait, motivációit, a többi között azt, hogy mi az álhír, miként működik, hogyan ellenőrizhető, vagy mitől számít megbízhatónak a közzétevő. Az oldal tartalmai szabadon felhasználhatók, megoszthatók, az NMHH azokat Facebook-kampányban népszerűsíti, és pedagógusokhoz is eljuttatja.

    Ezt azzal egészítették ki, hogy az NMHH – a felnőtt hírfogyasztók megszólításához – támogatott cikkek írására kért fel több olyan online híroldalt, amely szakmai, tematikus iránya miatt pontosan látja bizonyos típusú álhírek terjedésének a logikáját. A cikkek híres álhíreseteket dolgoznak fel, amelyekben megtévesztő, alaptalan információk okoztak kárt a gazdaságban, a gyógyításban, vagy mindennapos élethelyzetekben. A cikkek a héten jelennek majd meg, a várakozások szerint több tízezer olvasót elérve.

    A kampány átfogó célja, hogy az említett anyagok segítségével gyerekek és felnőttek is jobban rálássanak saját „sebezhetőségükre”, valamint ösztönzést kapjanak a tudatosabb tájékozódáshoz és hírmegosztáshoz.

    A médiaműveltség európai hetét az Európai Bizottság első alkalommal szervezte meg, azért, hogy felhívja a közösség figyelmét a médiaműveltség, médiaértés fontosságára. A bizottság tavaly önszabályozó magatartási kódexet is összeállított a demokratikus politikai folyamatokat, illetve az EU polgárainak testi és lelki egészségét, környezetét és biztonságát, gazdasági boldogulását veszélyeztető félretájékoztató kampányokkal szembeni küzdelemre.     Közölték: a Bűvösvölgy-központokat is üzemeltető NMHH-nak nincs hatásköre a megtévesztő online hírforrások ellenőrzésére, vagy szankcionálására, ugyanakkor fontos célja, hogy minden egyéb, nem jogi eszközzel előmozdítsa a tudatos fogyasztói magatartást, hasznos információkkal és eszközökkel támogassa, hogy az állampolgárok tájékozottan járjanak el. Az infografikák és óratervek nemzetközi tapasztalatokon alapuló oktatási javaslatok, nem fejeznek ki hatósági állásfoglalást semmilyen konkrét esetben – olvasható a közleményben.

The post Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban http://sajtokozpont.hu/tobb-mint-ezer-birosagi-eljaras-folyik-ujsagirok-ellen-horvatorszagban/ Wed, 06 Feb 2019 19:55:10 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=3323 Horvátországban több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és médiumok ellen – derült ki az Újságírás a...

The post Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Horvátországban több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és médiumok ellen – derült ki az Újságírás a bíróság előtt elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen, amelyen többségében újságírók vettek részt.

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) több mint 90 címre küldött ki kérdőívet, és 18 helyről kapott választ, amelyből kiderült, hogy 1163 peres eljárás folyik újságírók és lapkiadók ellen.
A legtöbb per a Hanza Media, a Jutarnji List című liberális napilap kiadója és a Styria, a legolvasottabb napilap, a Vecernji List kiadója ellen indult, őket követi a Slobodna Dalmacija regionális napilap, az Index internetes hírportál, a Nacional hetilap, a Telegram internetes újság, az RTL kereskedelmi tévécsatorna, néhány kisebb regionális napilap, a Hina horvát hírügynökség és a HND.
A résztvevők kiemelték, hogy az újságírók elleni peres eljárások kezdeményezésében a horvát közszolgálati televízió (HRT) is élen jár.
Hrvoje Zovko, a HND elnöke elmondta: a HRT 33 újságíró, köztük saját alkalmazottai ellen indított pert, összesen 2,17 millió kuna (93,2 millió forint) kártérítést követelve, mert az újságírók kritikusan írtak, vagy nyilatkoztak róla. Az elnök felszólította a HRT-t, hogy feltételek nélkül vonja vissza az újságírók elleni feljelentéseket.
Slavica Lukic, a HND alelnöke aggasztónak nevezte, hogy büntetőjogi eljárás folyik 11 újságíró ellen. Már önmagában az a tény ad okot aggodalomra, hogy szakmai munkával szemben bűncselekmény vádja merülhet fel. “Ha olyan újságíró vagy, akit egy bíró (magánszemélyként) beperelt, nehezen fogod megnyerni a pert” – húzta alá. Mint mondta, ilyen ügyekben a kiszabott bírság általában még magasabb.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legtöbb per a független és oknyomozó újságírás ellen irányul.
Ilko Cimic, az Index.hr újságírója szerint a horvát társadalom legnagyobb problémája az igazságszolgáltatás, amelyet Horvátország legrosszabbul működő intézményének nevezett.
Drazen Klaric, a Vecernji List főszerkesztője úgy vélte, a sérelemdíj üzletté vált, amellyel számos politikus és sportoló szívesen él.
Domagoj Zovak, a News Bar című szatirikus műsor szerkesztője elmondta, hogy azért vesztettek el első fokon egy pert, mert a bíró egyáltalán nem értette, hogy mi az a szatíra.
Ranko Marijan, a legfelsőbb bíróság bírója hangsúlyozta, hogy a pereket nem a bíróságok indítják. Egyúttal leszögezte, hogy a bíróságoknak szükségük van a független médiára, a médiának pedig a független bíróságra.

 

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója

 

The post Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Homoszexuális szexjelenetekért kapott tíz év börtönbüntetést egy kínai írónő http://sajtokozpont.hu/homoszexualis-szexjelenetekert-kapott-tiz-ev-bortonbuntetest-egy-kinai-irono/ http://sajtokozpont.hu/homoszexualis-szexjelenetekert-kapott-tiz-ev-bortonbuntetest-egy-kinai-irono/#respond Mon, 19 Nov 2018 17:34:25 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2442 Homoszexuális szexjeleneteket is tartalmazó regény „írásáért és értékesítéséért” tíz év börtönbüntetést kapott egy kínai írónő. A Liu nevű írónőt börtönbüntetésre...

The post Homoszexuális szexjelenetekért kapott tíz év börtönbüntetést egy kínai írónő appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Homoszexuális szexjeleneteket is tartalmazó regény „írásáért és értékesítéséért” tíz év börtönbüntetést kapott egy kínai írónő.

A Liu nevű írónőt börtönbüntetésre ítélte Anhui tartomány bírósága „obszcén anyag” alkotása és eladása miatt. Megszállás címet viselő regényében „férfiak homoszexuális viselkedését” ábrázolja, „többek között perverz, például nemi erőszakot és szexuális visszaélést bemutató aktusokat”.

A pornográfia illegális Kínában. Az ítélet súlyossága azonban heves tiltakozásokat váltott ki a kínai közösségi médiában – írja a BBC.com.

A Beijing News kínai hírportál szerint Liu – online művésznevén Tian Ji – fellebbezést nyújtott be a bíróságon.

A hatóságok azután szereztek tudomást a regényről, amikor az népszerűvé vált az online felületeken. Liu több mint 7000 példányt adott el a Megszállásból és más erotikus regényeiből, amelyekkel 150 ezer jüant keresett – közölte a Global Times napilap.

A közösségi média felhasználói azonban túlzónak találják az ítéletet.

Tíz év egy regényért? Ez túl sok – írja egyikük a Weibón.

Azok, akik nemi erőszak elkövetésében bűnösek, kevesebb mint tíz évet kapnak – utalt egy másik felhasználó egy 2013-as esetre, amikor egy egykori rendőrt 8 év börtönbüntetésre ítéltek, amiért megerőszakolt egy négyéves kislányt.

 

MTI 

The post Homoszexuális szexjelenetekért kapott tíz év börtönbüntetést egy kínai írónő appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/homoszexualis-szexjelenetekert-kapott-tiz-ev-bortonbuntetest-egy-kinai-irono/feed/ 0
Közügyek vitája kapcsán szélesebb a sajtószabadság személyiségvédelmi határa http://sajtokozpont.hu/szelesebb-a-sajtoszabadsag-szemelyisegvedelmi-hatara/ http://sajtokozpont.hu/szelesebb-a-sajtoszabadsag-szemelyisegvedelmi-hatara/#respond Tue, 06 Nov 2018 10:36:30 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2422 Az Alkotmánybíróság friss határozatában hangsúlyozta: a nyilvános helyen, akár egy bírósági tárgyaláson készült, nem sértő, az érintett közszereplőt tárgyilagosan ábrázoló...

The post Közügyek vitája kapcsán szélesebb a sajtószabadság személyiségvédelmi határa appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>

Az alkotmányjogi panasz alapjául szolgáló ügy alperese, az indítványozó egy internetes hírportál kiadója. A hírportálon egy fényképpel illusztrált cikk jelent meg az akkor közszereplőnek számító felperesről. A fénykép évekkel korábban, a felperes ellen folytatott büntetőeljárás során, jogsértően készült, mivel a készítéskor hatályos szabályok szerint megsértette a felperes személyiségi jogait. A felperes az indítványozó hírportál ellen a kép felhasználása miatt pert indított, azonban a bíróság a keresetet elutasította, arra hivatkozással, hogy az azóta hatályba lépett szabályozás szerint egy olyan büntetőügy, amely a felperes közszereplőként elkövetett magatartását vizsgálja, a nyilvánosságra tartozik, így az indítványozó bízhatott a kép újrafelhasználásának jogszerűségében. A felperes fellebbezett, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla alaposnak talált. Az Ítélőtábla álláspontja szerint a büntetőeljárás keretében tartott bírósági tárgyaláson közszereplő személyről is csak a hozzájárulása alapján készíthető hang- vagy képfelvétel, ezt pedig a felperes kifejezetten megtiltotta. Az indítványozó az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel az ítéletet ellentétesnek tartotta a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságával.

A testület határozatában leszögezte, hogy a jogvita tárgyát képező fénykép, és a cikk, amelyhez kapcsolódott, közérdeklődésre számot tartó eseményről szóló tudósításnak minősül, amelyben a közszereplő felperes – mint korábbi miniszter – közvetlen, személyes érintettsége köztudomású tény. Az indítványozó által közölt cikkre ezért vonatkozik a közügyek vitatását megillető kiemelkedő alkotmányos védelem.

A testület aláhúzta: még ha a jogvita tárgyát képező képfelvétel elkészítését korábban a bíróság jogsértőnek is mondta ki, most már ez a fénykép létezik, felhasználásának alkotmányossága pedig külön vizsgálandó. A cikk emellett egyértelművé teszi, hogy a büntetőeljárás már jogerősen lezárult, a felperest pedig jogerősen felmentették a hivatali visszaélés vádja alól, ezért megállapítható, hogy a beszámoló az eljárás eredményéről objektív módon tudósított. A fénykép nem ábrázolja megalázó helyzetben, súlyosan bántó vagy az emberi méltóság korlátozhatatlan lényegét sértő módon a felperest.

A jogvita tárgyát képező fényképnek a felperes hozzájárulása nélküli felhasználása tehát jelen ügyben nem alkalmas az objektív méltóságérzet megsértésére, a felperes képmáshoz fűződő jogának arányos korlátozását jelenti, és nem minősül visszaélésnek a sajtószabadság gyakorlásával.

Mindezek alapján az Alkotmánybíróság határozatában megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét. A határozathoz dr. Czine Ágnes alkotmánybíró párhuzamos indokolást csatolt, dr. Salamon László és dr. Stumpf István alkotmánybíró különvéleményt fűzött. A határozat teljes szövege itt, adatlapja pedig itt érhető el.

Forrás: alkotmanybirosag.hu 

The post Közügyek vitája kapcsán szélesebb a sajtószabadság személyiségvédelmi határa appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/szelesebb-a-sajtoszabadsag-szemelyisegvedelmi-hatara/feed/ 0
Orosz zsoldosokról forgatott dokumentumfilmet a Közép-Afrikában agyonlőtt három orosz újságíró http://sajtokozpont.hu/orosz-zsoldosokrol-forgatott-dokumentumfilmet-a-kozep-afrikaban-agyonlott-harom-orosz-ujsagiro/ http://sajtokozpont.hu/orosz-zsoldosokrol-forgatott-dokumentumfilmet-a-kozep-afrikaban-agyonlott-harom-orosz-ujsagiro/#respond Wed, 01 Aug 2018 10:12:40 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2205 Orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet az a három orosz újságíró, akiket a Közép-afrikai Köztársaságban lőttek agyon – közölte Mihail Hodorkovszkij orosz...

The post Orosz zsoldosokról forgatott dokumentumfilmet a Közép-Afrikában agyonlőtt három orosz újságíró appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Orosz zsoldosszervezetekről forgatott dokumentumfilmet az a három orosz újságíró, akiket a Közép-afrikai Köztársaságban lőttek agyon – közölte Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember Facebook-bejegyzésében.

Hodorkovszkij szerint a meggyilkolt Kirill Radcsenko operatőr, Alekszandr Rasztorgujev rendező és Orhan Dzsemal újságíró az általa (Hodorkovszkij által) alapított Oknyomozás-irányítási Központtal (CUR) működött együtt. Az orosz emigráns politikus, egykori oligarcha megfogadta, hogy erőfeszítéseket fog tenni a tettesek felelősségre vonása érdekében.
A forgatócsoport meggyilkolásának ténye kedden vált ismertté az orosz közvélemény számára. Az áldozatok holttestére az ország szívében található Sibut városától 23 kilométerre találtak rá. Az újságírók gépkocsiját vezető sofőr, aki túlélte a támadást, a Rosszija 24 hírtelevízió szerint arról számolt be, hogy a járműre hétfőn ismeretlenek egy ellenőrző posztnál nyitottak orvul tüzet. A csatornán többször elhangzott az a hivatalosan meg nem erősített állítás, hogy rablótámadás történhetett. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vizsgálatot indított az ügyben.
Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24-nek kijelentette, hogy az áldozatoknál lejárt sajtóigazolványokat találtak, útlevelet nem. Zaharova szerint Radcsenko, Rasztorgujev és Dzsemal turista-, nem pedig sajtóvízumot igényelt és kapott a Közép-afrikai Köztársaság moszkvai konzulátusáról, beutazásukról a Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában működő orosz nagykövetségnek nem volt tudomása.
A szóvivő a történtekért azokra hárította a felelősséget, akik veszélyes helyszínre küldték az újságírókat.
A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaságban az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag a helyzet, amelyet 12 ezer ENSZ-békefenntartónak sem sikerült stabilizálnia. A CUR-ra hivatkozó sajtójelentések szerint az országban jelen van a Szíriában és Délkelet-Ukrajnában is aktívnak mondott Wagner elnevezésű orosz zsoldosszervezet.
Oroszország könnyűfegyvereket szállított a közép-afrikai kormányerőknek, amelyek mellé tanácsadókat is vezényelt.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója

2018. augusztus 1.

The post Orosz zsoldosokról forgatott dokumentumfilmet a Közép-Afrikában agyonlőtt három orosz újságíró appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/orosz-zsoldosokrol-forgatott-dokumentumfilmet-a-kozep-afrikaban-agyonlott-harom-orosz-ujsagiro/feed/ 0
A cikk címe szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik http://sajtokozpont.hu/cikk-cime-szigorubb-szemelyisegvedelmi-megiteles/ http://sajtokozpont.hu/cikk-cime-szigorubb-szemelyisegvedelmi-megiteles/#respond Sat, 30 Jun 2018 14:28:10 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2169 A cikk címe az olvasók figyelmének felkeltésére és az írás tartalmának megragadására szolgáló kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve...

The post A cikk címe szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A cikk címe az olvasók figyelmének felkeltésére és az írás tartalmának megragadására szolgáló kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve is fokozott hatása lehet, ezért szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik a cikk többi részéhez képest – állapította meg határozatában az Alkotmánybíróság (Ab).

A cím a cikk többi részétől függetlenül, önállóan vizsgálandó, és nem szerepelhet benne olyan lényeges, megtévesztő pontatlanság, vagy valótlanság, amely a cikk egésze szempontjából fontos – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Az alkotmányjogi panasz alapjául szolgáló ügy alperese egy országos napilap kiadója. A lapban megjelent egy cikk a következő címmel: „Kényszerítés miatt nyomoznak” egy – konkrétan nevén nevezett – „püspök ellen”.
A címben említett megyéspüspök az elsőrendű felperes, később az alkotmányjogi panasz egyik indítványozója lett. A lap a cikk további részében úgy fogalmazott: az ügyészség kényszerítés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a megyéspüspök és a püspöki helynök „cselekedeteivel kapcsolatban”.
A felperesek jogaik védelmében a bírósághoz fordultak. Álláspontjuk szerint a lap valótlanul állította, hogy bármilyen bűncselekmény miatt nyomozás indult volna ellenük, a valóságban ugyanis nem gyanúsították meg őket, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyt.
A többlépcsős bírósági eljárás után azért fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert úgy vélik, a Kúria alaptörvény-ellenesen járt el, mikor megengedhetőnek találta azt, hogy a sajtócikk címe valótlanságot tartalmazzon.
Az Ab hangsúlyozta: ha a sajtócikk egésze összességében valós tájékoztatást nyújt, akkor a cikk egyes mondataiban, vagy fordulataiban fellelhető kisebb pontatlanságok, valótlanságok nem nyújtanak alapot jogi felelősségre vonásra.
Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint ugyanakkor a szóban forgó szempontokat eltérően kell érvényesíteni egy cikk címének megítélésekor, a sajtócikk címe a személyiségvédelmi fókuszú értékelés során nem képez egy egységet a sajtócikk többi részével.
A támadott kúriai döntésben foglalt jogértelmezésnek az a része tehát, amely szerint a cikk címében foglalt valótlanságot a cikk egészének fényében kell megítélni, nem felel meg az alkotmányossági szempontoknak. Az Ab ezért a támadott bírói döntést megsemmisítette.
Az ügyben megismételt eljárást kell indítani, mivel az ügyben szereplő konkrét cikk jogszerűségéről való döntés továbbra is az ítélkező bíróság feladata.
A határozat teljes szövege elérhető az Alkotmánybíróság honlapján (alkotmanybirosag.hu). A határozathoz Horváth Attila, Pokol Béla, Szívós Mária és Varga Zs. András párhuzamos indokolást csatolt.

2018. június 30.

The post A cikk címe szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alá esik appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/cikk-cime-szigorubb-szemelyisegvedelmi-megiteles/feed/ 0
A csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni http://sajtokozpont.hu/reklambevetelt-be-kell-jelenteni/ http://sajtokozpont.hu/reklambevetelt-be-kell-jelenteni/#respond Sun, 20 May 2018 13:12:23 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2097 Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május...

The post A csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Százmillió forint alatti reklámbevételnél továbbra sem kell reklámadót fizetni, az adóhatóság honlapján megjelent nyomtatványt azonban ki kell tölteni, és május végéig benyújtani, különben az adózó akár el is veszítheti adómentességét – hívta fel a figyelmet a Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég.

H. Nagy Dániel adóigazgató a cég közleményében felidézi: a reklámadó korábban sávos elosztású volt, és 100 millió forintos reklámbevétel alatt 0 százalék volt az adókulcs. Ezt azonban az Európai Bizottság kifogásolta, mivel úgy gondolták, hogy a progresszív adó valójában állami támogatást takar. A kormány ezért visszamenőleg eltörölte az eredeti rendszert, és egysávossá tette az adót, most minden bevételre 7,5 százalékos kulcs vonatkozik.

Az alacsony reklámbevételt realizáló közzétevőknek azonban továbbra sem kell adót fizetniük. Ezt jogilag úgy oldották meg, hogy a kis reklámbevétellel rendelkezők a tavalyi évtől csekély összegű (de minimis) támogatást kapnak, ami összhangban van az uniós szabályozással. A támogatás igénybevételéhez azonban az adózónak jelentenie kell, hogy ilyen bevétele volt, és a kiosztott támogatásokról az államnak is nyilvántartást kell vezetnie. Ezért kell a csekély reklámbevételt elérő vállalkozásoknak is kitölteniük az adóhatóság honlapján megjelent REKNYIL adatlapot.

Nagy Dániel szerint valószínűleg sokan nem számítottak erre az adminisztrációs kötelezettségre, vagy egyáltalán nem tudnak róla. Még nagyobb probléma lehet, hogy a közzétevők jó eséllyel pontos nyilvántartást sem vezetnek arról, hogy mikor, milyen hirdetést és milyen összegben tettek közzé. A REKNYIL adatlapon ugyanis elviekben még a legapróbb hirdetés bevételét is közzé kell tenni. Ilyen lehet például egy lakásszövetkezet épületén található épületháló-, egy pizzafutár robogóján lévő reklám-, de webáruházban történő külön kiemelés fejében kapott bevétel is.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy milyen szankciók érhetik az adózót, ha a NAV tudomására jut, hogy valaki nem teljesítette adminisztrációs kötelezettségét. Alapesetben ez jogszerűtlenné teheti az állami támogatás igénybevételét, az adózó így drasztikus esetben akár el is veszítheti adómentességét, és kötelezhető lesz a 7,5 százalékos adó befizetésére – mutat rá a Mazars.

2018. május 19.

MTI


NAV információ: www.nav.gov.hu/nav/ado/egyebkot/Tajekoztato_a_de_mini20180509.html?query=reknyil


A REKNYIL nyomtatványt a bevallás benyújtására nem kötelezett adóalanyoknak május 31-ig kell teljesíteni

REKNYIL Nyilatkozat a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény 5. § (4) bekezdése alapján, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24., 1. o.) szerinti csekély összegű (de minimis) támogatásról

The post A csekély mértékű reklámbevételt is be kell jelenteni appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/reklambevetelt-be-kell-jelenteni/feed/ 0
Kötelezettségvállalással zárult a Kometa reklámkampányának vizsgálata http://sajtokozpont.hu/kotelezettsegvallalassal-zarult-a-kometa-reklamkampanyanak-vizsgalata/ http://sajtokozpont.hu/kotelezettsegvallalassal-zarult-a-kometa-reklamkampanyanak-vizsgalata/#respond Thu, 12 Apr 2018 21:57:43 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2002 A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. vállalását, amely a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben weboldal és...

The post Kötelezettségvállalással zárult a Kometa reklámkampányának vizsgálata appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Kometa 99 Élelmiszeripari Zrt. vállalását, amely a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben weboldal és a fogyasztói tudatosságot növelő kommunikációs kampány elindítását is magában foglalja. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

A GVH az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a hivatal azt vizsgálta, hogy a vállalkozás 2014 augusztusától indult reklámkampányainak üzenete értelmezhető-e úgy, hogy készítményeinek úgynevezett “mentessége” és az egészség kapcsolata mindenkire korlátozás nélkül érvényes.
A társaság szerint ugyan magatartása nem volt jogsértő, ám több elemből álló kötelezettségvállalást nyújtott be.
A GVH a vállalások alapján a társaságot egyebek közt arra kötelezte, hogy a fogyasztók tájékoztatására hozza létre a www.helyesentaplalkozom.hu weboldalt, továbbá indítson televíziós kampányt a fogyasztói tudatosság növelése, a táplálkozási szükségletek és az élelmiszerválasztás témakörében, mintegy 10 millió forint értékben. A tájékoztatások tartalmának kialakításakor vegye igénybe széles szakmai körben elfogadott, független dietetikus, szükség szerint gasztrológus szakértők közreműködését.
Emellett a Kometának ki kell alakítania egy versenyjogi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak megfelelő programot, amely alkalmas jövőbeni jogsértések megelőzésére.

2018. április 12.

The post Kötelezettségvállalással zárult a Kometa reklámkampányának vizsgálata appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/kotelezettsegvallalassal-zarult-a-kometa-reklamkampanyanak-vizsgalata/feed/ 0
A Facebooknak és a Google-nak fizetnie kell az átvett tartalmakért?! http://sajtokozpont.hu/a-facebooknak-es-a-google-nak-fizetnie-kell-az-atvett-tartalmakert/ http://sajtokozpont.hu/a-facebooknak-es-a-google-nak-fizetnie-kell-az-atvett-tartalmakert/#respond Tue, 23 Jan 2018 09:56:47 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2000 Rupert Murdoch amerikai médiamágnás nyílt levélben szólította fel a Facebook és a Google internetes óriáscégek tulajdonosait, hogy fizessenek a tekintélyes...

The post A Facebooknak és a Google-nak fizetnie kell az átvett tartalmakért?! appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Rupert Murdoch amerikai médiamágnás nyílt levélben szólította fel a Facebook és a Google internetes óriáscégek tulajdonosait, hogy fizessenek a tekintélyes sajgóorgánumoknak a tőlük átvett hitelt érdemlő és minőségi tartalmakért.

Nyílt levelében a hajóbalesete miatt otthon lábadozó Murdoch úgy fogalmazott, hogy nem a Facebook és a Google elmúlt időszakban tett bejelentései a lényeges dolgok, hanem az, hogy megosszák a minőségi tartalmakból származó bevételeiket a cikkeket eredetileg közlő sajtóorgánumok kiadóival. Emlékeztetett rá, hogy ezt a modellt a kábelszolgáltatók már alkalmazzák. Rupert Murdoch szerint e pénzügyi kompenzálásnak nem lenne nagy hatása a Facebook profitjára, viszont kedvező hatással lenne a tömegtájékoztatásra és egészében az újságírói szakmára.
A Facebook még októberben jelentette be, hogy esetleg fizetős szolgáltatást vezet be: a platformján megjelenő cikkekhez történő hozzáférésért a felhasználóknak fizetniük kell, s a Facebook majd e befolyó összegből fizeti a tartalmak utáni honoráriumot a médiatulajdonosoknak. Hasonló értelmű bejelentést tett a Google is. A Facebook továbbá pénteken közzétette: a “hamis hírek” ellen meghirdetett küzdelme jegyében közvetlenül a felhasználóihoz fordul majd, hogy fejtsék ki véleményüket egy-egy sajtóorgánum megbízhatóságáról és általában a fellelhető információs források mibenlétéről.
A számos tekintélyes sajtóorgánumot, például a The Times és a Wall Street Journal lapokat, illetve a Sky News és a Fox News hírtelevíziót birtokló Rupert Murdoch azonban kevesli e “korrekciós intézkedéseket”, amelyek megítélése szerint sem kereskedelmileg, sem társadalmilag, sem pedig az újságírás szempontjából nem megfelelőek. A médiatulajdonos a professzionális újságírás társadalmi értékességének elismerésére szólította fel a két közösségi médium vezetőitől. Az ausztrál születésű, amerikai állampolgár Murdoch aggodalmát fejezte ki a közösségi média “átláthatóságának komoly hiánya” miatt is. Bár hozzátette: Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa “komoly ember”.
Samidh Chakrabarti, a Facebook civil kapcsolatokért felelős vezetője hétfőn azt hangoztatta: az internet – éppen a hamis hírek miatt – károkat okozhat még egy jól működő demokráciában is. Elemzők szerint ezzel ismét megerősítette azt, amit Zuckerberg még január elején ismert el: a 2016-os amerikai elnökválasztás évében a Facebook alábecsülte saját szerepét az “álhírek” népszerűsítésében, és nem időben és nem hatékonyan lépett fel ellenük.

 

Járai Judit, az MTI tudósítója

2018. január 23.

The post A Facebooknak és a Google-nak fizetnie kell az átvett tartalmakért?! appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
http://sajtokozpont.hu/a-facebooknak-es-a-google-nak-fizetnie-kell-az-atvett-tartalmakert/feed/ 0