Sajtóközpont – Hírnök https://sajtokozpont.hu Hírnök Sajtóközpont Thu, 14 Nov 2019 17:58:43 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 https://sajtokozpont.hu/wp-content/uploads/2019/09/cropped-favh-32x32.jpg Sajtóközpont – Hírnök https://sajtokozpont.hu 32 32 Hírnök Sajtóközpont – Hirdetési lehetőségek / Média lexikon… https://sajtokozpont.hu/hirnok-sajtokozpont/ Thu, 14 Nov 2019 14:47:41 +0000 https://sajtokozpont.hu/?p=6855 NYOMTATOTT HIRDETÉSI, megjelenési lehetőségek: TELEVÍZIÓ HIRDETÉSI megjelenési lehetőségek: ONLINE (Internet / Honlap…) HIRDETÉSI, megjelenési lehetőségek: Hirdetésfelvétel: 06-70-417-9952; 06-20-935-9952;  06-20-480-1751;  06-28-540-160; E-mail: info@hirnok.hu; hirnok@hirnok.hu  Honlapunkról közvetlenül meg...

The post Hírnök Sajtóközpont – Hirdetési lehetőségek / Média lexikon… appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
NYOMTATOTT HIRDETÉSI, megjelenési lehetőségek:

TELEVÍZIÓ HIRDETÉSI megjelenési lehetőségek:

ONLINE (Internet / Honlap…) HIRDETÉSI, megjelenési lehetőségek:

Hirdetésfelvétel: 06-70-417-9952; 06-20-935-9952;  
06-20-480-1751;  06-28-540-160; 
E-mail: 
info@hirnok.huhirnok@hirnok.hu

 Honlapunkról közvetlenül meg lehet rendelni a hirdetést! 

HIRDETÉSI AJÁNLATOK!!!  MEGJELENÉSI LEHETŐSÉGEK! REKLÁMFELÜLETEK! – Nyomtatott sajtó; Önkormányzati újságok; Helyi kiadványok, Hirdetési lapok…

GARANTÁLTAN NEM LEHET DRÁGÁBB
A SEGÍTSÉGÜNKKEL KÖZVETÍTETT MEGJELENÉS!!!

Miért érdemes közreműködésünkkel hirdetni?
Kiadónk, a Hírnök Média 1992-ben lapkiadásra lett alapítva, s a kezdetektől megjelenik saját újságunk, s napjainkba többek között honlap-hálózatunk is folyamatosan fejlődik és bővül, amelynek marketing részét, illetve a hirdetések szervezését profi csapatunk végzi.
Azoknak akik hirdetni szeretnének, egyszerű és átlátható megoldást nyújtunk profi szakembereink segítségével. Munkatársaink az igények alapján adnak tanácsot a megjelenéshez.
Reklámra mindenkinek szüksége van! Viszont nem mindegy, hogyan és hol jelenik meg.


Egyedülálló módon kialakítottuk az egyszerű, gyors és költségkímélő HIRDETÉSFELADÁSI lehetőséget, amely többféle előnyt jelent.
Könnyű megrendelés, egyszerű fizetés. Cégeknek és magánszemélyeknek!
Honlapunk segítségével a hirdetések feladása egyszerű folyamat:
– a kiválasztott média oldalán közvetlenül megrendeli a reklámot, amit visszaigazol a szerkesztőség;
– elküldi a hirdetést;
– rendezi a számlát
Hirdetésfeladás folyamata Bővebben – Részletek…

NYOMTATOTT / ÚJSÁG HIRDETÉS:
Hírnök Magazin – 
Váróterem Magazin –  A Kistérség Magazin – Mogyoródi Krónika – Fóti Hírnök – Szervusz Kerepes – Veresi Krónika – Kistarcsai Híradó – XVI. Kerületi Újság – Csomádi Tükör – Gödi Körkép – Szada 2111 – Pest Megye Lapja  – Szentendre és Vidéke – Nagytarcsai Tükör – Aszódi Tükör – Váci Napló – Pilis-Dunakanyari Hírmondó

Dunaharaszti Hírek – Budajenői Kisbíró – Ceglédi Térségi – Ceglédi INFOPARTNER Magazin – Ceglédi Állás Magazin – M4 Állás Magazin – Dabasi Újság

TELEVÍZIÓ HIRDETÉS:
 Buda Környéki Televízió – Szilas TV

ONLINE, INTERNET / HONLAP HIRDETÉS:
Hírnök Hírportál (www.hirnok.hu) – Sajtóközpont (www.sajtokozpont.hu) – ÁLLÁSPORTÁL (www.jobvip.hu)  – Kistarcsai Flór Ferenc Kórház honlapja (www.florhosp.hu) –  Gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ honlapja (www.tormay.hu)  – Mogyoródi Hírnök (www.mogyorodi.hu) – Mogyoródi Iskola (www.mogyorodiiskola.hu)  Váci Napló Online (www.vaci-naplo.hu)  

ÖSSZES MEGJELENÉSI, HIRDETÉSI LEHETŐSÉG

MÉDIA LEXIKON

The post Hírnök Sajtóközpont – Hirdetési lehetőségek / Média lexikon… appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Kétmillió fontot fizet a BBC Cliff Richard ügyvédi költségeire https://sajtokozpont.hu/ketmillio-fontot-fizet-a-bbc-cliff-richard-ugyvedi-koltsegeire/ Tue, 17 Sep 2019 08:08:49 +0000 https://sajtokozpont.hu/?p=5630 A végső megállapodás szerint kétmillió fontot (728 millió forintot) fizet a BBC Cliff Richard ügyvédi költségeire – írja internetes oldalán...

The post Kétmillió fontot fizet a BBC Cliff Richard ügyvédi költségeire appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A végső megállapodás szerint kétmillió fontot (728 millió forintot) fizet a BBC Cliff Richard ügyvédi költségeire – írja internetes oldalán a brit közszolgálati műsorszóró.

Tavaly az énekes megnyerte a BBC-vel szemben indított személyiségi jogi pert, mivel a közmédia élőben közvetítette a rendőrségi házkutatást, amelyet állítólagos szexuális zaklatási ügyben tartottak nála.
A médiatársaságot 210 ezer font megfizetésére kötelezték akkor károkozásért, majd 850 ezer font megfizetésére a jogi költségek fedezésére. A műsorszóró a Dél-Yorkshire megyei rendőrség jogi költségeire is fizet 315 ezer fontot (115 millió forintot).
A számok azonban megemelkedtek. A BBC közlése szerint az ügy lezárult, és a cég örül, hogy sikerült „békében megállapodni”. A BBC költségei a biztosításunk keretein belül maradnak – közölte egy szóvivő.
Ugyanakkor, ahogy a Mirror című lap beszámolt róla, a megállapodás nem fedezi teljes mértékben Cliff Richard költségeit. A 78 éves zenész ugyanis elmondása szerint több mint 3 millió fontot költött arra, hogy tisztára mossa a nevét.
Cliff Richard minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, és kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon. II. Erzsébet királynő 1995-ben emelte a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.
A zenészt 2014-ben gyermekmolesztálási vád érte. Házát az évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélések gyanúja miatt 2014 augusztusában átkutatták a rendőrök, és ezt a BBC a helyszínről, élő adásban közvetítette.
Az énekest négy férfi jelentette fel, azt állítva, hogy a popsztár szexuális bűncselekményeket követett el ellenük. E bűncselekmények a feljelentők szerint 1953 és 1984 között, az ő gyermekkorukban történtek.
Cliff Richard a komoly nemzetközi feltűnést keltő házkutatás idején portugáliai nyaralójában tartózkodott, ám nem sokkal később hazatért, és önként megjelent a területileg illetékes Dél-Yorkshire megyei rendőrségen, ahol kihallgatták.
A popsztárt nem vették őrizetbe és vádat sem emeltek ellene, az ügyészség pedig 2016 júniusában közölte, hogy bizonyíték hiányában megszünteti a vizsgálatot.
Sir Cliff az eljárás során végig teljesen megalapozatlannak és hamisnak minősítette a feljelentésben foglalt állításokat, és már a házkutatás után kilátásba helyezte, hogy kártérítési pert indít a BBC és az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen magánéletéhez fűződő jogainak durva megsértése címén.
Ebben az ügyben hozott a BBC számára súlyosan elmarasztaló ítéletet a bíróság tavaly júliusban. A határozat elvetette a BBC azon érvelését, hogy a házkutatás közvetítése a szólás- és a sajtószabadság elvei alapján indokolt volt.

MTI 

The post Kétmillió fontot fizet a BBC Cliff Richard ügyvédi költségeire appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Nemi sztereotípiákat közvetítő reklámokat tiltottak be Nagy-Britanniában https://sajtokozpont.hu/nemi-sztereotipiakat-kozvetito-reklamokat-tiltottak-be-nagy-britanniaban/ Wed, 14 Aug 2019 15:19:46 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=5427     Betiltottak Nagy-Britanniában két televíziós reklámot, amelyek a hatóságok szerint nemi sztereotípiákat közvetítettek, ezáltal pedig nem feleltek meg az erre...

The post Nemi sztereotípiákat közvetítő reklámokat tiltottak be Nagy-Britanniában appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
    Betiltottak Nagy-Britanniában két televíziós reklámot, amelyek a hatóságok szerint nemi sztereotípiákat közvetítettek, ezáltal pedig nem feleltek meg az erre vonatkozóan június óta életben lévő szabályoknak.

    A szerdai bejelentés szerint ez az első eset, hogy érvényesítették az új irányelveket.

    Az egyik reklámban, amely a Philadelphia krémsajtot népszerűsíti, két figyelmetlen apuka látható. Az egyikük egy éttermi futószalagra ülteti a kisfiát, a másik pedig a babahordozóban lévő gyerekét teszi fel a szalagra, és ott is felejtik őket, miközben a sajtot majszolják. A másik hirdetésben, amely a Volkswagent népszerűsíti, a férfiak mind nagyratörő teljesítményt érnek el, a reklámban szereplő nő pedig egy babakocsi mellett ül a padon.

    A brit reklámfegyügyeleti hatósághoz (Advertising Standards Authority, ASA) csaknem 130 panasz érkezett a Mondelez amerikai élelmiszeripari óriás hirdetése miatt. A kifogások szerint a reklám azt a káros sztereotípiát közvetíti, hogy a férfiak képtelenek gondoskodni a gyerekekről és annyira felelőtlenek, hogy veszélyeztetnék őket.

    A Volkswagen német autógyár eGolf autóját népszerűsítő hirdetés ellen hárman emeltek panaszt. A reklámban egy nő és egy férfi látható egy sziklaszirten felállított sátorban, továbbá két férfi űrhajós, egy férfi parasportoló távolugrás közben, majd az utolsó jelenetben egy padon ülő nő babakocsival. A bírálatok szerint a hirdetés azt sugallja, hogy a férfiak merész dolgokra vállalkoznak, a nők dolga pedig a gondoskodás.

    Az ASA egyik szakértője, Jess Tye a BBC-nek azt mondta, az ilyen típusú hirdetések valós károkat tudnak okozni, és különösen oda kell figyelni rájuk.

    A Mondelez nagy-britanniai vállalata szerint reklámjuk pozitív képet sugároz a férfiakról, felelősségteljesnek és úgy ábrázolva őket, mint akik kiveszik a részüket a gondoskodásból. Az ASA szerint a reklám bár mókás hangulatúnak készült, mégis szerencsétlennek és figyelmetlennek ábrázolja a két férfit.     A Volkswagen UK szerint az ő reklámjuk nem utal arra, hogy a gyerekgondozás csak a nők feladata lenne és az, hogy a hirdetésben a padon ülő nő nyugalomban olvas, szembemegy a reklámokban látható szülők rendszerint ideges és zaklatott beállításával.

    Az ASA által két hónapja bevezetett szigorítások nemcsak a televíziós reklámokra, hanem a minden hirdetési felületre kiterjednek, beleértve az internetes reklámokat és a közösségi hálót is.

Pietsch Judit, az MTI különtudósítója

The post Nemi sztereotípiákat közvetítő reklámokat tiltottak be Nagy-Britanniában appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
286 sajtótermék jelezte, hogy politikai hirdetést tenne közzé https://sajtokozpont.hu/286-sajtotermek-jelezte-hogy-politikai-hirdetest-tenne-kozze/ Wed, 14 Aug 2019 15:00:23 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=5425 A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás előtti kampányban 286 sajtótermék tehet közzé politikai hirdetést, ennyien juttatták el ugyanis a...

The post 286 sajtótermék jelezte, hogy politikai hirdetést tenne közzé appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás előtti kampányban 286 sajtótermék tehet közzé politikai hirdetést, ennyien juttatták el ugyanis a törvényben megszabott határidőig árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) – közölte a szervezet az MTI-vel.

Az ÁSZ tudatta azt is, hogy internetes oldalán, a www.asz.hu-n a „Választás” menüpont alatt tette közzé az önkormányzati választást megelőző kampányidőszakra vonatkozó hirdetési árjegyzékeket.
A számvevőszék emlékeztetett: a kampányidőszakban – a választási eljárásról szóló törvény szerint – politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-hoz, erre a helyi önkormányzati képviselők választásához kapcsolódóan augusztus 2-áig, a nemzetiségi választáshoz kapcsolódóan augusztus 6-áig volt lehetőség.
A határidőig beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe. Az ÁSZ honlapján 176 nyomtatott és 110 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg.
A számvevőszék nem vállal felelősséget a sajtótermékek által megküldött árjegyzékek tartalmáért – írták a közleményben.
Hozzátették: az október 13-ai szavazást követően 15 napon belül – tehát legkésőbb október 28-án 16 óráig – a sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé.
Öt évvel ezelőtt a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra vonatkozóan 366 nyomtatott és 232 elektronikus sajtótermék küldte meg hirdetési árjegyzékét a számvevőszéknek.

The post 286 sajtótermék jelezte, hogy politikai hirdetést tenne közzé appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Politikai hirdetések közzététele https://sajtokozpont.hu/politikai-hirdetesek-kozzetetele/ Fri, 26 Jul 2019 10:16:13 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=5206 Az Állami Számvevőszék közleménye a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását megelőző kampányidőszak politikai hirdetései közzétételéről Az Állami Számvevőszék felhívja...

The post Politikai hirdetések közzététele appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Az Állami Számvevőszék közleménye a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását megelőző kampányidőszak politikai hirdetései közzétételéről

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a 2019. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg hirdetési árjegyzékét az ÁSZ részére megküldte. Az ÁSZ 2019. augusztus 2-ig (péntekig) fogadja be a hirdetési árjegyzékeket. Az árjegyzékek megküldésére vonatkozó részletes követelményekkel kapcsolatban az Állami Számvevőszék az alábbi közleményt teszi.


A témához kapcsolódó sajtóközleményt az ÁSZ honlapján, az alábbi linkre kattintva olvashatja el: https://www.asz.hu/hu/sajtokozlemenyek/az-allami-szamvevoszek-kozlemenye-a-helyi-onkormanyzati-kepviselok-es-polgarmesterek-valasztasat-megelozo-kampanyidoszak-politikai-hirdetesei-kozzetetelerol

További információ, sajtókapcsolat:                                                        
Horváth Bálint                                                
kommunikációs és kapcsolattartási osztályvezető                                                                          
Állami Számvevőszék                                                              
Telefon: +36 1 484 9145 Mobil: +36 20 238 6939 E-mail: sajto@asz.hu

The post Politikai hirdetések közzététele appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A reklámadó legfontosabb szabályai https://sajtokozpont.hu/a-reklamado-legfontosabb-szabalyai/ Fri, 24 May 2019 12:02:46 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=4343 A reklámadó legfontosabb szabályai 2019

The post A reklámadó legfontosabb szabályai appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
A reklámadó legfontosabb szabályai 2019

The post A reklámadó legfontosabb szabályai appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről https://sajtokozpont.hu/oktatoanyagok-az-alhirekrol/ Wed, 20 Mar 2019 10:16:04 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=3884    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fiataloknak szóló infografikákat és ezekhez is kapcsolódó, iskolai használatra alkalmas óraterveket állított...

The post Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>

   A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fiataloknak szóló infografikákat és ezekhez is kapcsolódó, iskolai használatra alkalmas óraterveket állított össze az álhírekről. Az alkalmat az Európai Bizottság új kezdeményezése, a médiaműveltség európai hete adta.

    A médiaműveltség elsősorban a tömegkommunikációból, az internetről nyert információk kritikus kezelését jelenti, amelyhez elengedhetetlen az általános műveltség. A médiaműveltség annak képessége, hogy a kommunikáció különböző formáihoz hozzáférjünk, képesek legyünk ezeket a formákat elemezni, értékelni és előállítani.

    Az NMHH az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tematikus héten az európai uniós tagállamok az álhírek felismerését is segítő médiaértés jelentőségére hívják fel a figyelmet. A félretájékoztatással szembeni harcban – bár fontos szerepet játszanak a technológiai, szabályozási lépések –, a médiaműveltség fejlesztése továbbra is kulcskérdés marad.

    Közölték: a médiaműveltség európai hetében az NMHH és annak médiaértés-oktató központja, a Bűvösvölgy az álhírek elleni küzdelmet állítja középpontba. Az álhírek mennyiségét és terjedését több szereplő befolyásolja: a médiatartalom előállítója, a hírek közzétevői és továbbítói mellett meghatározó maga az értő, értelmezni tudó állampolgár.

    A témában elérhető edukációs lehetőségek bővítésére a Bűvösvölgy oktatói az Urbanlegends.hu tényellenőrző oldallal együttműködve fiataloknak szóló segédanyagokat készítettek a téma áttekintéséhez, mélyebb megismeréséhez, otthoni vagy iskolai feldolgozásához. A buvosvolgy.hu/alhirek/ oldalon három életkori szakasz – 10-13 évesek, 14-16 évesek és 17-18 évesek – igényeihez igazított óratervek érhetők el, valamint öt infografika, amely különböző szempontok szerint tekinti át az álhírek típusait, motivációit, a többi között azt, hogy mi az álhír, miként működik, hogyan ellenőrizhető, vagy mitől számít megbízhatónak a közzétevő. Az oldal tartalmai szabadon felhasználhatók, megoszthatók, az NMHH azokat Facebook-kampányban népszerűsíti, és pedagógusokhoz is eljuttatja.

    Ezt azzal egészítették ki, hogy az NMHH – a felnőtt hírfogyasztók megszólításához – támogatott cikkek írására kért fel több olyan online híroldalt, amely szakmai, tematikus iránya miatt pontosan látja bizonyos típusú álhírek terjedésének a logikáját. A cikkek híres álhíreseteket dolgoznak fel, amelyekben megtévesztő, alaptalan információk okoztak kárt a gazdaságban, a gyógyításban, vagy mindennapos élethelyzetekben. A cikkek a héten jelennek majd meg, a várakozások szerint több tízezer olvasót elérve.

    A kampány átfogó célja, hogy az említett anyagok segítségével gyerekek és felnőttek is jobban rálássanak saját „sebezhetőségükre”, valamint ösztönzést kapjanak a tudatosabb tájékozódáshoz és hírmegosztáshoz.

    A médiaműveltség európai hetét az Európai Bizottság első alkalommal szervezte meg, azért, hogy felhívja a közösség figyelmét a médiaműveltség, médiaértés fontosságára. A bizottság tavaly önszabályozó magatartási kódexet is összeállított a demokratikus politikai folyamatokat, illetve az EU polgárainak testi és lelki egészségét, környezetét és biztonságát, gazdasági boldogulását veszélyeztető félretájékoztató kampányokkal szembeni küzdelemre.     Közölték: a Bűvösvölgy-központokat is üzemeltető NMHH-nak nincs hatásköre a megtévesztő online hírforrások ellenőrzésére, vagy szankcionálására, ugyanakkor fontos célja, hogy minden egyéb, nem jogi eszközzel előmozdítsa a tudatos fogyasztói magatartást, hasznos információkkal és eszközökkel támogassa, hogy az állampolgárok tájékozottan járjanak el. Az infografikák és óratervek nemzetközi tapasztalatokon alapuló oktatási javaslatok, nem fejeznek ki hatósági állásfoglalást semmilyen konkrét esetben – olvasható a közleményben.

The post Az NMHH oktatóanyagokat készített az álhírekről appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban https://sajtokozpont.hu/tobb-mint-ezer-birosagi-eljaras-folyik-ujsagirok-ellen-horvatorszagban/ Wed, 06 Feb 2019 19:55:10 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=3323 Horvátországban több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és médiumok ellen – derült ki az Újságírás a...

The post Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Horvátországban több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik újságírók és médiumok ellen – derült ki az Újságírás a bíróság előtt elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen, amelyen többségében újságírók vettek részt.

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) több mint 90 címre küldött ki kérdőívet, és 18 helyről kapott választ, amelyből kiderült, hogy 1163 peres eljárás folyik újságírók és lapkiadók ellen.
A legtöbb per a Hanza Media, a Jutarnji List című liberális napilap kiadója és a Styria, a legolvasottabb napilap, a Vecernji List kiadója ellen indult, őket követi a Slobodna Dalmacija regionális napilap, az Index internetes hírportál, a Nacional hetilap, a Telegram internetes újság, az RTL kereskedelmi tévécsatorna, néhány kisebb regionális napilap, a Hina horvát hírügynökség és a HND.
A résztvevők kiemelték, hogy az újságírók elleni peres eljárások kezdeményezésében a horvát közszolgálati televízió (HRT) is élen jár.
Hrvoje Zovko, a HND elnöke elmondta: a HRT 33 újságíró, köztük saját alkalmazottai ellen indított pert, összesen 2,17 millió kuna (93,2 millió forint) kártérítést követelve, mert az újságírók kritikusan írtak, vagy nyilatkoztak róla. Az elnök felszólította a HRT-t, hogy feltételek nélkül vonja vissza az újságírók elleni feljelentéseket.
Slavica Lukic, a HND alelnöke aggasztónak nevezte, hogy büntetőjogi eljárás folyik 11 újságíró ellen. Már önmagában az a tény ad okot aggodalomra, hogy szakmai munkával szemben bűncselekmény vádja merülhet fel. “Ha olyan újságíró vagy, akit egy bíró (magánszemélyként) beperelt, nehezen fogod megnyerni a pert” – húzta alá. Mint mondta, ilyen ügyekben a kiszabott bírság általában még magasabb.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legtöbb per a független és oknyomozó újságírás ellen irányul.
Ilko Cimic, az Index.hr újságírója szerint a horvát társadalom legnagyobb problémája az igazságszolgáltatás, amelyet Horvátország legrosszabbul működő intézményének nevezett.
Drazen Klaric, a Vecernji List főszerkesztője úgy vélte, a sérelemdíj üzletté vált, amellyel számos politikus és sportoló szívesen él.
Domagoj Zovak, a News Bar című szatirikus műsor szerkesztője elmondta, hogy azért vesztettek el első fokon egy pert, mert a bíró egyáltalán nem értette, hogy mi az a szatíra.
Ranko Marijan, a legfelsőbb bíróság bírója hangsúlyozta, hogy a pereket nem a bíróságok indítják. Egyúttal leszögezte, hogy a bíróságoknak szükségük van a független médiára, a médiának pedig a független bíróságra.

 

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója

 

The post Több mint ezer bírósági eljárás folyik újságírók ellen Horvátországban appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Homoszexuális szexjelenetekért kapott tíz év börtönbüntetést egy kínai írónő https://sajtokozpont.hu/homoszexualis-szexjelenetekert-kapott-tiz-ev-bortonbuntetest-egy-kinai-irono/ https://sajtokozpont.hu/homoszexualis-szexjelenetekert-kapott-tiz-ev-bortonbuntetest-egy-kinai-irono/#respond Mon, 19 Nov 2018 17:34:25 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2442 Homoszexuális szexjeleneteket is tartalmazó regény „írásáért és értékesítéséért” tíz év börtönbüntetést kapott egy kínai írónő. A Liu nevű írónőt börtönbüntetésre...

The post Homoszexuális szexjelenetekért kapott tíz év börtönbüntetést egy kínai írónő appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
Homoszexuális szexjeleneteket is tartalmazó regény „írásáért és értékesítéséért” tíz év börtönbüntetést kapott egy kínai írónő.

A Liu nevű írónőt börtönbüntetésre ítélte Anhui tartomány bírósága „obszcén anyag” alkotása és eladása miatt. Megszállás címet viselő regényében „férfiak homoszexuális viselkedését” ábrázolja, „többek között perverz, például nemi erőszakot és szexuális visszaélést bemutató aktusokat”.

A pornográfia illegális Kínában. Az ítélet súlyossága azonban heves tiltakozásokat váltott ki a kínai közösségi médiában – írja a BBC.com.

A Beijing News kínai hírportál szerint Liu – online művésznevén Tian Ji – fellebbezést nyújtott be a bíróságon.

A hatóságok azután szereztek tudomást a regényről, amikor az népszerűvé vált az online felületeken. Liu több mint 7000 példányt adott el a Megszállásból és más erotikus regényeiből, amelyekkel 150 ezer jüant keresett – közölte a Global Times napilap.

A közösségi média felhasználói azonban túlzónak találják az ítéletet.

Tíz év egy regényért? Ez túl sok – írja egyikük a Weibón.

Azok, akik nemi erőszak elkövetésében bűnösek, kevesebb mint tíz évet kapnak – utalt egy másik felhasználó egy 2013-as esetre, amikor egy egykori rendőrt 8 év börtönbüntetésre ítéltek, amiért megerőszakolt egy négyéves kislányt.

 

MTI 

The post Homoszexuális szexjelenetekért kapott tíz év börtönbüntetést egy kínai írónő appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
https://sajtokozpont.hu/homoszexualis-szexjelenetekert-kapott-tiz-ev-bortonbuntetest-egy-kinai-irono/feed/ 0
Közügyek vitája kapcsán szélesebb a sajtószabadság személyiségvédelmi határa https://sajtokozpont.hu/szelesebb-a-sajtoszabadsag-szemelyisegvedelmi-hatara/ https://sajtokozpont.hu/szelesebb-a-sajtoszabadsag-szemelyisegvedelmi-hatara/#respond Tue, 06 Nov 2018 10:36:30 +0000 http://sajtokozpont.hu/?p=2422 Az Alkotmánybíróság friss határozatában hangsúlyozta: a nyilvános helyen, akár egy bírósági tárgyaláson készült, nem sértő, az érintett közszereplőt tárgyilagosan ábrázoló...

The post Közügyek vitája kapcsán szélesebb a sajtószabadság személyiségvédelmi határa appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>

Az alkotmányjogi panasz alapjául szolgáló ügy alperese, az indítványozó egy internetes hírportál kiadója. A hírportálon egy fényképpel illusztrált cikk jelent meg az akkor közszereplőnek számító felperesről. A fénykép évekkel korábban, a felperes ellen folytatott büntetőeljárás során, jogsértően készült, mivel a készítéskor hatályos szabályok szerint megsértette a felperes személyiségi jogait. A felperes az indítványozó hírportál ellen a kép felhasználása miatt pert indított, azonban a bíróság a keresetet elutasította, arra hivatkozással, hogy az azóta hatályba lépett szabályozás szerint egy olyan büntetőügy, amely a felperes közszereplőként elkövetett magatartását vizsgálja, a nyilvánosságra tartozik, így az indítványozó bízhatott a kép újrafelhasználásának jogszerűségében. A felperes fellebbezett, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla alaposnak talált. Az Ítélőtábla álláspontja szerint a büntetőeljárás keretében tartott bírósági tárgyaláson közszereplő személyről is csak a hozzájárulása alapján készíthető hang- vagy képfelvétel, ezt pedig a felperes kifejezetten megtiltotta. Az indítványozó az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel az ítéletet ellentétesnek tartotta a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságával.

A testület határozatában leszögezte, hogy a jogvita tárgyát képező fénykép, és a cikk, amelyhez kapcsolódott, közérdeklődésre számot tartó eseményről szóló tudósításnak minősül, amelyben a közszereplő felperes – mint korábbi miniszter – közvetlen, személyes érintettsége köztudomású tény. Az indítványozó által közölt cikkre ezért vonatkozik a közügyek vitatását megillető kiemelkedő alkotmányos védelem.

A testület aláhúzta: még ha a jogvita tárgyát képező képfelvétel elkészítését korábban a bíróság jogsértőnek is mondta ki, most már ez a fénykép létezik, felhasználásának alkotmányossága pedig külön vizsgálandó. A cikk emellett egyértelművé teszi, hogy a büntetőeljárás már jogerősen lezárult, a felperest pedig jogerősen felmentették a hivatali visszaélés vádja alól, ezért megállapítható, hogy a beszámoló az eljárás eredményéről objektív módon tudósított. A fénykép nem ábrázolja megalázó helyzetben, súlyosan bántó vagy az emberi méltóság korlátozhatatlan lényegét sértő módon a felperest.

A jogvita tárgyát képező fényképnek a felperes hozzájárulása nélküli felhasználása tehát jelen ügyben nem alkalmas az objektív méltóságérzet megsértésére, a felperes képmáshoz fűződő jogának arányos korlátozását jelenti, és nem minősül visszaélésnek a sajtószabadság gyakorlásával.

Mindezek alapján az Alkotmánybíróság határozatában megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét. A határozathoz dr. Czine Ágnes alkotmánybíró párhuzamos indokolást csatolt, dr. Salamon László és dr. Stumpf István alkotmánybíró különvéleményt fűzött. A határozat teljes szövege itt, adatlapja pedig itt érhető el.

Forrás: alkotmanybirosag.hu 

The post Közügyek vitája kapcsán szélesebb a sajtószabadság személyiségvédelmi határa appeared first on Sajtóközpont - Hírnök.

]]>
https://sajtokozpont.hu/szelesebb-a-sajtoszabadsag-szemelyisegvedelmi-hatara/feed/ 0